Syamil H.

Syamil Hafiy

25 October 2014

Sem Break: Trip To Langkawi

1 comment
Sedar tak sedar dah satu sem aku tak post kat blog ni. So sem break is here! My family and I went for a trip to Langkawi, and I thought I'd like to share these gems with you. Panoramas ftw!








11 May 2014

You get what you work for

7 comments
RESULT UPU DAH KELUAR!
Perasaan masa nak check tengah hari tadi hanya Allah yang tahu.
SERAM GILA!
LAGI SERAM DARI NAK AMIK RESULT SPM!!!


Remember that last time i went to pasum interview? Yeah i really hoped to get that.

so semakan boleh dibuat pukul 12. aku saja main game waktu tu tak nak check cepat2. cuak woi! tak check twitter tak check fb semua sebab tak nak dengar langsung pasal upu.

dalam pukul 1 aku stop main. tibalah detik untuk aku check upu. mula-mula try buka laman web upu, down. then tanyalah kawan2 kat twitter and dapat satu link. apa lagi, terus bukak la kan. masa tu menggigil serious dowh! and what did i get? no i didn't get pasum.


memang mental breakdown bro wa cakap lu. aku bukan kisah pasal aku. aku risau pasal parents aku disappointed pada aku je. rasa macam failure.

aku pergi ke laman web UM and check kat situ pulak. and again all i got was disappointment.

course apa yang aku dapat? i got Diploma Mechanical Engineering at UTM, my 2nd choice in UPU. apa-apa pun dapat juga kan. Alhamdulillah.

Sebenarnya dari time sekolah lagi aku target UTM. Engineering terbaik kan kat situ. My parents yang suruh apply UM buat first choice. Yelah, siapa tak nak anaknya belajar di universiti terunggul kan? Bila dapat tahu tak dapat UM tu aku rasa macam bersalah gila.

Tapi nasib baik bila aku bagitahu my parents, diorang supportive gila! Fuhh best parents ever :)

Bila kawan-kawan aku tanya mana aku dapat, diorang cakap benda2 macam "untung" "utm kot" and I think, hey not bad at all UTM. Ingat senang ke nak dapat UTM. Alhamdulillah.


yang aku bengangnya ialah ada juga spesies manusia yang dah dapat pasum tapi mengada-ngada taknak. hrmm lantak ko lah.

28 April 2014

Right Thing At The Right Time

4 comments
There's still hope in humanity.

My friend's brother decided to sell me his Red Tour tickets to me and I still can't get over it!!!!


Timing dia memang tepat sebab aku memang tengah tunggu t-shirt Taylor Swift yang aku redeem dari peraduan Cornetto Red Tour tu. Yayyyyyy! Akhirnya usaha aku kumpul kod Cornetto ada gunanya. And thanks kepada yang membantu juga!

So result Matrikulasi dah keluar.

And I got MELAKA!!! Bebudak sekolah aku ramai gak dapat Melaka tapi Johor paling ramai lah dapat.


I'm pretty sure I didn't apply for Melaka. Aku apply Johor, Selangor dan N9 kot. Sukahati je kasi Melaka. Nevertheless, I'm still waiting for PASUM offer. Ya Allah, bantulah aku.

Result UPU pun belum keluar lagi so kerja aku menunggu jelah sekarang ni.

Sambil2 menunggu ni aku layan lah Breaking Bad. 5 season, semua aku habiskan. Memang paling gempak la citer ni. Jalan citer dia memang korang takkan jumpa di mana-mana. Original.



Walter White (Season 1) & Walter White (Season 4)

Cerita dia mcm ni, Walter White (org atas ni) seorang guru kimia dkat sekolah dia. Pada suatu hari, dia dpt tahu dia ada kanser dan ada beberapa bulan shj lagi nak hidup. So, dia nak cari duit untuk simpanan keluarga dia lepas dia mati, dengan buat methamphetamine (sejenis dadah).

Damn I miss this show.

kbye gonna cry

20 April 2014

Interview PASUM

6 comments
Alhamdulillah

Interview PASUM done.

My family and I (looking fine af) bertolak pukul 6.30am dari rumah, sampai sana 7.15am. Dah ramai dah dalam UM tu. Padahal dalam surat temuduga tu daftar pukul 8. Pagi tadi memang tak rasa mengantuk. Excited.

Semangat tu penting.

tak mengantuk
Kitorang semua (calon-calon) dikehendaki berada di auditorium PASUM. Parents are not allowed. Wow ramai calon ni. Aku tengok nama aku dalam KBT 3, line bawaaaaaaaah. Nama start dari huruf S memang beginilah nasibnya.

(Ada 8 bilik temuduga, KBT 1 to KBT 8. Setiap bilik tu ada lebih kurang 45 orang calon. Satu group 4-5 orang. Cara panggilan dia Group 1 KBT 1, Group 1 KBT 2, Group 1 KBT 3 and so on. Aku KBT 3 dan nama aku di tempat ke 43. So tahulah jauh mana kan. Sementara menunggu giliran, calon ditempatkan di Auditorium PASUM)


Rakan2 dari sekolah pun ada juga tiga orang. Duduk sekali la dalam auditorium tu.

Sementara menunggu giliran, pihak PASUM pasang movie. Besar dowh dah macam panggung dah. Yang tak tahannya dia play Frozen dengan Turbo. I mean, come on, bagilah cerita dewasa sikit.


Let the time passssssss. Pukul 12 baru turn aku interview. My group is one of the last group tau. Dah la tengah lapar.

My group: All girls except me.

Sebelum masuk bilik tu kne tunggu (lagi) kat luar bilik. Then ada staff (kot) cakap ngan kawan dia, "Dah nak habis ni, pergilah makan dulu."

Then I was like, "Makan?" I mean I said it loudly okay. Woi dah lapar!


Damn was my group laughing. Takpelah ceria sikit suasana ye dok.

Then we entered the room. First, the "tell me about yourself" question, after that dia bagi situation, kena bincang dalam group. Sekejap je interview ni, dalam 15 minit je kot. Oh yeah, not to forget it's FULLY ENGLISH bij!

All in all, I am very happy with it. Puas hati la. Harapnya dapat. Amin :)

16 April 2014

Offers

9 comments
Alhamdulillah

Last sunday I went to German Malaysia Institute (GMI) open day and got the offer letter for German A-Level Preparatory Programme (GAPP) where I can study in Germany.

The thing is, aku tak dapat scholarship MARA or any other scholarships. Kalau nak biaya sendiri memang mati tengah jalan la jawabnya.

Orang yang handle GAPP ni kata baik aku 'appeal' MARA for loan sebab aku cemerlang (katanya) cuma slack dkat BM. Diorang memang supportive. Tapi sampai sekarang belum appeal sebab nak tunggu result UPU.

Alhamdulillah

Last week aku dapat offer for interview MIAT UniKL. Course menarik jugak, Engineering in Aeroplane Maintenance. Member gua cakap kalau dapat memang MARA kasi loan. Masalahnya, interview dia kat Kelantan.


And my parents kinda tak setuju nak pergi. Interviewnya lambat lagi, 12 May so I'll make them reconsider.

Alhamdulillah

I got an interview offer from UM. yes, Universiti Malaya. yes, interview. Untuk program Asasi Sains Fizikal.

This sunday.


Yep seems like there's a lot of time to prepare. Searching for UM interview experiences for, you know, preparation. And i came up with a few blogs. Geeee macam best je. Deme kata tak stress sangat so I got that going for me, which is nice.

You could say im doing some research right now.


So di sini saya nak minta tolong ni. Abang2 dan kakak2 yang pernah menjalani interview UM please please please im begging you helpp meeeeeeeeh

Anything. Tips ke, soalan bocor ke, what should I be prepared for ke, soalan killer ke. Anything! I really wanna ace this interview.


A lot of work to do.

09 April 2014

I'm not good with interviews

1 comment
I just checked my application for UniKL and i got an offer for an interview.

Here's the thing, I freaking hate interviews! I mean, i can't talk formally, y'know what i'm talking about. 

First time aku kena interview ialah time form 2. Masa tu nak minta jadi pengawas pusat sumber.

Pfftt jawapan aku semua cliche nak mati dan aku rasa teruk gila interview tu.


Akhirnya aku direkrut (sebab pengawas pusat sumber lelaki memang kurang). Sebenarnya memang itu plan nya. kahkah

Second time aku pergi interview, masa form 4. Nak jadi PRS. lol ini paling lawak la sebab hampir satu batch kitorang (lelaki shj) pergi untuk mencuba nasib. Semua tak serious je. Last-last yang dapat berapa orang je (5 orang lelaki je).


Third time masa form 4 jugak, akhir-akhir tahun. Aku dipaksa untuk pergi interview jadi pengawas sekolah. Jawatan yang memang aku tak nak. Interview tu dalam bilik mesyuarat. 

Masuk-masuk je, mak aihh, PK HEM, Ketua guru disiplin, guru-guru disiplin semua duduk sebaris. Seram nakharom la. Aku tak ngam sngat ngan cikgu2 yang bengis begini.


Nak eye contact? Maaf memang tak la.

Masa form 5 sepatutnya aku nak gi interview nak join pengawas pusat sumber. Tapi ada orang dalam yang membantu aku masuk secara free. kahkah!

Masa orang lain interview nak join, aku pun tolong interview. Dapatlah handle budak-budak form 2 yang nak join. Kah kah macam menyeksa pun ada tapi seronok.


i hate interviews tapi kalau dapat interview scholarship memang terpaksa fight la.

04 April 2014

Just Recap

No comments
I'm done (at least I think so) applying all that I have to apply. Scholarships, universities, colleges.

It's waiting time.

At this point I don't even care if i got any scholarships or not. Asalkan dapat sambung belajar aku dah bersyukur. Cuak gak ditolak sebab BM tak dapat A.



So basically i'm lifeless here. Dah stop kerja sebab projek tu dah nak siap. Tiada apa lagi yang boleh kubuat. Duduk rumah, buka komputer, tutup komputer, buka xbox, tutup xbox. Yeah literally that's my routine everyday.

Dah dapat lesen pun rasa malas nak berjalan. Adik2 aku dah start sekolah balik.

For these past two weeks, tiga movie aku tengok kat wayang. First, divergent.


Second and third, Captain Murrica The Winter Soldier. Yes I watched it two freaking times. Captain murrica kedua tu tengok 3D ( first time tengok wayang 3D). Wow menarik jugak except i have to freaking adjust the spec all the time sebab asyik melorot ke bawah.


but my hope to watch need for speed tak kesampaian. serious nak tengok aaron paul berlakon dowh (Breaking Bad geek here).

Game of Thrones season 4 will be aired next week.


All in all nothing happened in my life right now. I'mma just disappear for now.

Sorry for this boring post. I know you guys are pissed off for wasting your time here. So here's a potato.

28 March 2014

"No, I don't hate cats!"

4 comments
27/3/2014

My brothers, grandmother and I went out for dinner at Nasi King Briyani *andalas.

Selepas order nasi briyani dan pelbagai lagi, tiba-tiba seekor kucing datang bertandang ke bawah meja kami. Ala biasa la gesek-gesek kaki. Manja-manja. Masalahnya kucing tu besar do. Aku tak boleh la kucing besar2 ni. Terancam (I'm not really into cats tho)

Then tetiba rasa macam air tau kat kaki kiri aku. Memang aku syak kucing ni kencing la.

Me: "EE kucing!" dalam nada separa marah macam tu la.


Ada satu family (consists of a mother, a father and daughters macam 4 orang kot) kat sebelah meja aku pandang-pandang slack. Aku agak mereka ni penggemar kucing kot dan pelik asal aku tak suka kucing.


In my head: "No no no, don't get me wrong. I don't hate cats."

Aku pun berlalu ke tandas sebab nak basuh kaki. Seminit juga aku pintal-pintal kaki ini.

*Eating time lol melantak

Family sebelah tadi pun habis makan dan bila diorang nak bla, the mother came to our table and asked my grandmother

The mother: "Ini mak ______ (my mother's name) eh?"

It turned out that they are my neighbours from my previous house. Dia kata anaknya cam aku. Wow ni mesti yang sekali dengan aku kat nursery kecik-kecik dulu. Aku agak je la sebab aku tak ingat langsung satu pun muka anak dia.

Dia pun terkejut aku dah habis spm dah drive semua. haha sorry maam i don't recognize you but thanks for remembering me.


20 March 2014

Nothing to do here *flies with jetpack*

6 comments
Akhirnya, berakhirlah penantian yang memeritkan.

Actually i'm not that nervous to take the results. Masa awal-awal lepas amik SPM tu macam cuak la jugak then last2 tak rasa apa2. Feelingless. It's like, you know, aku tak target tinggi mana pun. Cukup sekadar untuk memuaskan hati semua pihak. 

My parents berangkat pergi umrah hari ni, so they can't come along to SBPI Gopeng. Pergi dengan saudara je berdua. 

Sampai je sekolah, terus cari dewan. Takde tempat lain dah. Fuhh ramainya rakan-rakan yang telah ambil results masing-masing. Tahniah tahniah.


First orang yang greet aku dalam dewan semestinya my bestfriend, Bin. "Wey tuts, gi lah amik results. tu kat cikgu azman tu." sambil menunjuk ke arah depan dewan.

"Kalau tak nak amik boleh tak?"

Menuju ke hadapan cepat jalan. aku pun bergerak ke cikgu azman.

Cikgu Azman: "Fuhh syamil. Rambut style apa tu? Jangan buat macam ni."


"Cikgu nak cakap dua benda je syamil. Pertama, balik ni potong rambut." Sambil menghulurkan slip keputusan, "Kedua, bm ni pergi recheck balik."

Boom. Mindblown. BM B+

but yang lain semua A. Alhamdulillah


Bin ajak recheck sebab Chemistry dia B+. Last2 aku tak jadi bila aku bagitau mak aku. Katanya let it go je. Well as long as my parents are happy, I'm happy.


Full results:

Bahasa Melayu (B+)      
Bahasa Inggeris (A+)                     
Sejarah (A+)             
Mathematics (A+)                
Additional Mathematics (A+)        
Physics (A+)            
Chemistry (A-)        
Biology (A-)            
Pendidikan Quran & Sunnah (A)    
Pendidikan Syariah Islamiah (A-) 
Bahasa Arab Tinggi (A)        

Seriously, aku target Bio dapat B kot. With no doubt. Masa jawab tu macam tak baca apa2. Soalan yang keluar memang lain dari apa yang aku baca. Alhamdulillah dapat A-

How come i got a B for the language that I use everyday.
blerghh 


Anyway, my school ada 31 orang dapat straight A. Congratulations to all. 

12 March 2014

Bad weather

1 comment
So lagi seminggu result SPM akan diumumkan


Well that's not what i'm going to discuss in this post.

Malaysia is getting hotter each day. Well at least at my place. I wish i can do this all the time.


Wildfires are everywhere. Setiap hari masa balik dari office je mesti nampak hutan terbakar di kiri kanan highway KESAS.

And this, leads to haze all around Klang Valley. Recently i've got cough because of the bad, bad weather.


*I am still upset about not getting the ticket to taylor's tour

After five days missing, flight MH370 is still yet to be found. No clues, no wreckage, no nothing. Let's pray for them. Allah Maha Mengetahui.


What i don't understand is why are some people so insensitive about this incident and even make jokes about this. There are families crying and all you be is an a**hole? Please pay some respects.

Just now i heard about this ritual by bomoh-bomoh untuk mengesan MH370 yang hilang tu. STUPIDEST THING EVER! Who came up with this idea? Boleh merosakkan akidah.

05 March 2014

"Yeah sure, take left"

2 comments
So today after i came home from work i decided to jog.

I felt i really need some fresh air to release stress sikit.

Lol no. Actually people are complaining i'm getting fat, so i need to get in shape.


So dengan semangat waja, aku jog dari rumah ke Taman Rakyat (Andalas, Klang). Selalu naik kereta, tapi kereta masuk bengkel kan, jog jelah. Jauh kot. Sampai sana dah penat. haha teruk

Selalunya aku akan ikut orang lain yg tengah jog. For motivation kot. Kalau jog sorang macam takde matlamat je.


Dalam third round ni aku jalan la kejap. Nak kumpul stamina balik. Then aku dah ready, ada orang jog past me. Aku pun apa lagi, follow la.

Then ada simpang ke kiri. Tetiba orang yang aku follow tu bersuara

"Kamal, sini ke?" sambil menunjuk ke kiri. At least that's what I heard.


Dia tanya lagi sekali. "Mal, kiri ke?" Dia pandang belakang and realized i'm not kamal. He took the left turn and I just went straight. lol

04 March 2014

It's March and I'm depressed

3 comments
My crush got herself a boyfriend.


I feel really lonely right now


Taylor's tour ticket is sold out.


NO, TAYLOR! I WON'T BE ALRIGHT! I need to freaking see you in front of my own freaking eyes! And now i can't. My hopes shattered like glass falling onto the ground.


 I freaking give up.