Syamil H.

Syamil Hafiy

21 January 2014

It'd be better if we're just friends

3 comments

(I just watched this video and it kinda related to me so i decided to post something about this)

Okay. Singkatkan cerita.

You like someone. You get to know that someone. You become friends. You become comfortable with him/her. You love him/her. You are in a relationship with him/her. You care about each other. One of you stops trying. You argue with each other. You are sick with each other. You break up. You don't talk to each other. You become strangers.

That's how pretty much every relationship ends, right?

Aku pernah lalui semua ni. Sekali masa form 2, sampai awal form 4. Sekali lagi time form 4 sampai form 5.

Aku menyesal sangat. Bukan menyesal sebab break up. Menyesal sebab berada dalam hubungan tu. It's like kita suka sorang tu then last-last we're not talking to each other anymore. Tak nampak ironinya ke di situ? Yeah i know feelings change. Tapi kenapa layankan perasaan tu awal2.


Kalau dari awal jadi kawan je, tak mungkin berlaku semua ni. What's the matter with showing affection to each other by just being friends. You could talk whatever you wanna talk about and still be friends. No jealous issue no controlling each other.

Again, people would say, "Oh no i don't wanna be friendzoned." Wanna get out of it? Trust me, it's a trap.

Being in a relationship with someone i'm comfortable with, it's like the biggest mistake in my 18 years of life. Not only I lose a friend, but somebody. I don't even know how to describe this. Anyway, what's past is past. I've learnt my lesson. I'm trying so hard not to feel anything towards anyone.

I don't even know why i bother talking about this stuff.


((Lega dapat luahkan))

18 January 2014

Driving Lesson; Day 1

5 comments
14/1/2014

*ring ring muthafker*

"Hello."

"Ni sekolah memandu intan, lesen L awak dah siap, boleh amik petang ni jugak."

FINALLY, ONE MONTH WAITING

18/1/2014

My instructor is Azuan. I called him Abang Azuan cause he's older than me but not old enough to be called Pak Cik Azuan. Rasanya macam 30-an kot. Orangnya suka bercakap dan memberi informasi. Otw nak gi Pusat Latihan Memandu tu bercakap je. Most of the time dia ulang je apa yang dia dah cakap and i be like,


"Bang, lesen L sekarang memang siap sebulan eh?" aku bertanya.

Lalu dia menerangkannya.

Sejak JPJ tukar sistem lesen L tu (dua tiga bulan lepas) semua jadi kucar-kacir. Data berterabur semua berterabur so semua ni salah mereka, bukan salah sekolah memandu. Jadi yang tak tahu tu, sekarang dah tahu kan.

dammit jpj
Lokasi; Pusat Memandu Kenderaan Klang.

Mula2 biasakan main gear dulu. Gear 1 kat mana 2 kat mana and so on. Then main clutch dengan gear 1 dulu. Seriously first time doe tadi bawa kereta manual. So you know what happen next kan. Tersangkut lah, mati lah eh tension doh! Bila kereta mati je mulalah kena pressure. Aku buat muka straight je.


10 minit lepas tu dah mula biasa dah. Jangan tekan brek kalau tak tekan clutch, kaki kena stay kat mana. Boleh bangga lah masa tu. Lepas tu bawa kereta ke luar pula. Serious nervous boh. Okay, bawa keluar.


Gear, gear! Masa tu gopoh lagi, semua nak buat laju2. Tekan clutch laju2, tukar gear laju2. Macam Fast and Furious gitu. Namun 50km/j je. Direct kena marah je ngan abang tu. "Jangan kelam kabut, kalau kau panik lagi susah." The instruction seems easy right? Deymn it's harder than it looks.

Dalam pukul 9.40 tu rehat sampai pukul 10.00.

Then sambung; Bukit, Parking, 3 Penjuru

Bukit, check.
Parking, check.
3 Penjuru, check.

Yang ni tak payah cerita panjang2. I kicked that three tests' ass. Siap buat 3 set lagi tiga2 test ni. Tanpa Abang Azuan di sebelah! Alhamdulillah berjalan dengan lancar.


Pukul 11.40 bertolak ke rumah. kbye

03 January 2014

Ordinary Friday

2 comments
Ramainya budak sekolah

Yelah, time aku sekolah tak berpeluang nak solat kat masjid kat rumah aku. Asrama la katakan. And kalau aku solat kat situ pun masa cuti, so takde orang pakai baju sekolah la.

Khutbah

"Para hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Marilah kita sama-sama melaksanakan suruhan Allah dan meninggikan laranganNya."


Am I the one that notices it? Khatib tu yang sampaikan pun dia tak perasan. Aku rasa semua perasan tapi buat tak tau je. Kalau lah anak-anak yang belum baligh dengar, terpengaruh ke. Cer bayangkan.

Yang lawaknya khatib tu macam bagi penekanan dkat 'meninggikan' tu. Okay semua manusia melakukan kesalahan.

Then ada sorang ni baru masuk, duduk depan aku. Dah la besar, habis tak nampak khatib yang sedang berkhutbah. Kalaulah aku boleh buat mcm ni.


Tapi sebab aku ni baik kan, aku yang ketepi lah.


And hari ni first time aku gi masjid naik kereta sendiri. Selalunya naik basikal je. Dah confident la katakan. Padahal lesen L pun belum dapat lagi. Alhamdulillah pergi balik semua berjalan dengan lancar.


kbye

02 January 2014

Seram Habaq Hang

5 comments
So that night a couple of my friends (Luqman Hanif, Ahmad Naufal) and I were watching Conjuring kat laptop. Kami kat dorm Zamrud 4 time tu. Dalam dorm tu ada dalam 8 orang. 5 orang dah tidur maka tinggal lah kami bertiga. Lampu semua tutup, hanya skrin laptop yang menerangi.

Eventhough aku dah tengok kat wayang citer tu, tapi aku sanggup tengok lagi sebab menarik.

Ceh, awal-awal semua bajet berani je. Tapi sebelum citer start lagi masing-masing dah bawa selimut bantal nak cover mata.

Baru start cerita, si Luqman Hanif ni dah terlelap. Padahal dia yang plan nak tengok sebenarnya. Then, sorang lagi (Asyraf Suhaimi) datang. Time tengah khusyuk menelaah movie tu, tetiba ada bunyi macam tin bergerak kat katil seberang. Asyraf Suhaimi mula bersuara.

"Tut, kau dengar tak bunyi tu?"

"Ala, Hasan (bukan nama sebenar) belum tidur lagi tu."

"Semua orang dah tidur la."

"Tertendang la tuh."

So we continued watching. Ceh, luaran je nampak cool kan tapi dalam hati berkocak beb. Siapa tak cuak bunyi-bunyi pelik di tengah malam.


Towards the end, yang masa Bathsheba dah dalam badan pmpuan tu, Luqman Hanif ni terjaga. Dek kerana aura negatif Bathsheba kot. (I present to you, Bathsheba.)


Conjuring pun tamat... Maka kami pun nak pulang ke dorm. Time nak balik dorm tu dah la kena lalu koridor yang penuh dengan dorm2 kosong (time ni masa SPM, so tinggal form 5 jelah). Semua jalan nak berhimpit je. Walaupun tak lah jauh mana pun dorm kitorang tu, tapi rasa macam jauh sangat.


So time tu dah pukul 2 lebih kot nak pukul 3. Aku dan Luqman Hanif gi tandas sama-sama then pulang sama-sama. Seram shitttt tandas kosong. Selalu ada orang.

Pastu nak tidur, aku dah pakai selimut semua memang nak lelap dah pun. Tetiba phone aku vibrate. Oh, WeChat dari Adib Mazri. Aku buka lah.

BOOM, SURPRISE BIYATCH! GAMBAR HANTU.

Hooo memang jantung aku kembali berdegup kencang. Dah la baru tngok conjuring, nak tidur ada gambar hantu lagi. Memang aku tak boleh tidur ke!!


Tapi akhirnya aku tidur jugak dengan lena. Saja kasi gempar sikit. Kbye

01 January 2014

2014; loading completed

4 comments
End up the year just like every year, in front of the computer (admit it you did this too)

how i celebrate new year

Honestly i'm not that excited for this new year because you know, school has ended so there's not gonna be any differences in the term of year please understand me

but i gotta act excited right? so, YAY NEW YEAR


What do you guys think of 2013, huh? Was it good or otherwise? Well, for me 2013 had been a real good year. I mean, really really good. I had improved in my studies and others. I had good friends alongside me throughout the year that unexpectedly came to my life and make me feel good. I'm gonna miss that.

My best friends, Luqman Hanif, Kamal Fikri, Ashraf Idris, they're there when I need them. Aku sayang korang!

To all my friends, especially my classmates, thank you very much for making 2013 so awesome. I really miss you guys, honestly. I'll never forget each and every one of you. And my dormmates, they're so cool I love them very much.

And to my teachers (kalau ada yang terbaca ke), sejuta seribu seratus jutaan terima kasih saya ucapkan. Tanpa cikgu yang peramah dan approachable like you all, i must've been in a complete different situation (in my study). Saya saaaayang cikgu. And for my best English teacher ever, Miss Emma, infinite thank you! My year will be dull without you.


Kepada semua yang mengenali aku atau pernah mengenali aku, aku nak minta maaf sangat. Aku ni memanglah selalu annoying tapi aku sayang korang. Aku nak korang rasa terhibur tapi mungkin kepedasan kata-kata aku ke tersilap kata ke, aku nak korang maafkan. Dan hubungan yang terputus di tengah jalan dengan aku tahun ni, aku nak cakap sorry sangat, I'm not ready.


2013 has ended that means I'm 18 years old now. Take that, cinema ticket collector! No blocking me from entering any movies now.



I think that's all. Azam tahun baru? lol aku tak pernah ada azam tahun baru. Things just happen, you know. For the people out there,