Syamil H.

Syamil Hafiy

28 April 2014

Right Thing At The Right Time

4 comments
There's still hope in humanity.

My friend's brother decided to sell me his Red Tour tickets to me and I still can't get over it!!!!


Timing dia memang tepat sebab aku memang tengah tunggu t-shirt Taylor Swift yang aku redeem dari peraduan Cornetto Red Tour tu. Yayyyyyy! Akhirnya usaha aku kumpul kod Cornetto ada gunanya. And thanks kepada yang membantu juga!

So result Matrikulasi dah keluar.

And I got MELAKA!!! Bebudak sekolah aku ramai gak dapat Melaka tapi Johor paling ramai lah dapat.


I'm pretty sure I didn't apply for Melaka. Aku apply Johor, Selangor dan N9 kot. Sukahati je kasi Melaka. Nevertheless, I'm still waiting for PASUM offer. Ya Allah, bantulah aku.

Result UPU pun belum keluar lagi so kerja aku menunggu jelah sekarang ni.

Sambil2 menunggu ni aku layan lah Breaking Bad. 5 season, semua aku habiskan. Memang paling gempak la citer ni. Jalan citer dia memang korang takkan jumpa di mana-mana. Original.



Walter White (Season 1) & Walter White (Season 4)

Cerita dia mcm ni, Walter White (org atas ni) seorang guru kimia dkat sekolah dia. Pada suatu hari, dia dpt tahu dia ada kanser dan ada beberapa bulan shj lagi nak hidup. So, dia nak cari duit untuk simpanan keluarga dia lepas dia mati, dengan buat methamphetamine (sejenis dadah).

Damn I miss this show.

kbye gonna cry

20 April 2014

Interview PASUM

6 comments
Alhamdulillah

Interview PASUM done.

My family and I (looking fine af) bertolak pukul 6.30am dari rumah, sampai sana 7.15am. Dah ramai dah dalam UM tu. Padahal dalam surat temuduga tu daftar pukul 8. Pagi tadi memang tak rasa mengantuk. Excited.

Semangat tu penting.

tak mengantuk
Kitorang semua (calon-calon) dikehendaki berada di auditorium PASUM. Parents are not allowed. Wow ramai calon ni. Aku tengok nama aku dalam KBT 3, line bawaaaaaaaah. Nama start dari huruf S memang beginilah nasibnya.

(Ada 8 bilik temuduga, KBT 1 to KBT 8. Setiap bilik tu ada lebih kurang 45 orang calon. Satu group 4-5 orang. Cara panggilan dia Group 1 KBT 1, Group 1 KBT 2, Group 1 KBT 3 and so on. Aku KBT 3 dan nama aku di tempat ke 43. So tahulah jauh mana kan. Sementara menunggu giliran, calon ditempatkan di Auditorium PASUM)


Rakan2 dari sekolah pun ada juga tiga orang. Duduk sekali la dalam auditorium tu.

Sementara menunggu giliran, pihak PASUM pasang movie. Besar dowh dah macam panggung dah. Yang tak tahannya dia play Frozen dengan Turbo. I mean, come on, bagilah cerita dewasa sikit.


Let the time passssssss. Pukul 12 baru turn aku interview. My group is one of the last group tau. Dah la tengah lapar.

My group: All girls except me.

Sebelum masuk bilik tu kne tunggu (lagi) kat luar bilik. Then ada staff (kot) cakap ngan kawan dia, "Dah nak habis ni, pergilah makan dulu."

Then I was like, "Makan?" I mean I said it loudly okay. Woi dah lapar!


Damn was my group laughing. Takpelah ceria sikit suasana ye dok.

Then we entered the room. First, the "tell me about yourself" question, after that dia bagi situation, kena bincang dalam group. Sekejap je interview ni, dalam 15 minit je kot. Oh yeah, not to forget it's FULLY ENGLISH bij!

All in all, I am very happy with it. Puas hati la. Harapnya dapat. Amin :)

16 April 2014

Offers

9 comments
Alhamdulillah

Last sunday I went to German Malaysia Institute (GMI) open day and got the offer letter for German A-Level Preparatory Programme (GAPP) where I can study in Germany.

The thing is, aku tak dapat scholarship MARA or any other scholarships. Kalau nak biaya sendiri memang mati tengah jalan la jawabnya.

Orang yang handle GAPP ni kata baik aku 'appeal' MARA for loan sebab aku cemerlang (katanya) cuma slack dkat BM. Diorang memang supportive. Tapi sampai sekarang belum appeal sebab nak tunggu result UPU.

Alhamdulillah

Last week aku dapat offer for interview MIAT UniKL. Course menarik jugak, Engineering in Aeroplane Maintenance. Member gua cakap kalau dapat memang MARA kasi loan. Masalahnya, interview dia kat Kelantan.


And my parents kinda tak setuju nak pergi. Interviewnya lambat lagi, 12 May so I'll make them reconsider.

Alhamdulillah

I got an interview offer from UM. yes, Universiti Malaya. yes, interview. Untuk program Asasi Sains Fizikal.

This sunday.


Yep seems like there's a lot of time to prepare. Searching for UM interview experiences for, you know, preparation. And i came up with a few blogs. Geeee macam best je. Deme kata tak stress sangat so I got that going for me, which is nice.

You could say im doing some research right now.


So di sini saya nak minta tolong ni. Abang2 dan kakak2 yang pernah menjalani interview UM please please please im begging you helpp meeeeeeeeh

Anything. Tips ke, soalan bocor ke, what should I be prepared for ke, soalan killer ke. Anything! I really wanna ace this interview.


A lot of work to do.

09 April 2014

I'm not good with interviews

1 comment
I just checked my application for UniKL and i got an offer for an interview.

Here's the thing, I freaking hate interviews! I mean, i can't talk formally, y'know what i'm talking about. 

First time aku kena interview ialah time form 2. Masa tu nak minta jadi pengawas pusat sumber.

Pfftt jawapan aku semua cliche nak mati dan aku rasa teruk gila interview tu.


Akhirnya aku direkrut (sebab pengawas pusat sumber lelaki memang kurang). Sebenarnya memang itu plan nya. kahkah

Second time aku pergi interview, masa form 4. Nak jadi PRS. lol ini paling lawak la sebab hampir satu batch kitorang (lelaki shj) pergi untuk mencuba nasib. Semua tak serious je. Last-last yang dapat berapa orang je (5 orang lelaki je).


Third time masa form 4 jugak, akhir-akhir tahun. Aku dipaksa untuk pergi interview jadi pengawas sekolah. Jawatan yang memang aku tak nak. Interview tu dalam bilik mesyuarat. 

Masuk-masuk je, mak aihh, PK HEM, Ketua guru disiplin, guru-guru disiplin semua duduk sebaris. Seram nakharom la. Aku tak ngam sngat ngan cikgu2 yang bengis begini.


Nak eye contact? Maaf memang tak la.

Masa form 5 sepatutnya aku nak gi interview nak join pengawas pusat sumber. Tapi ada orang dalam yang membantu aku masuk secara free. kahkah!

Masa orang lain interview nak join, aku pun tolong interview. Dapatlah handle budak-budak form 2 yang nak join. Kah kah macam menyeksa pun ada tapi seronok.


i hate interviews tapi kalau dapat interview scholarship memang terpaksa fight la.

04 April 2014

Just Recap

No comments
I'm done (at least I think so) applying all that I have to apply. Scholarships, universities, colleges.

It's waiting time.

At this point I don't even care if i got any scholarships or not. Asalkan dapat sambung belajar aku dah bersyukur. Cuak gak ditolak sebab BM tak dapat A.



So basically i'm lifeless here. Dah stop kerja sebab projek tu dah nak siap. Tiada apa lagi yang boleh kubuat. Duduk rumah, buka komputer, tutup komputer, buka xbox, tutup xbox. Yeah literally that's my routine everyday.

Dah dapat lesen pun rasa malas nak berjalan. Adik2 aku dah start sekolah balik.

For these past two weeks, tiga movie aku tengok kat wayang. First, divergent.


Second and third, Captain Murrica The Winter Soldier. Yes I watched it two freaking times. Captain murrica kedua tu tengok 3D ( first time tengok wayang 3D). Wow menarik jugak except i have to freaking adjust the spec all the time sebab asyik melorot ke bawah.


but my hope to watch need for speed tak kesampaian. serious nak tengok aaron paul berlakon dowh (Breaking Bad geek here).

Game of Thrones season 4 will be aired next week.


All in all nothing happened in my life right now. I'mma just disappear for now.

Sorry for this boring post. I know you guys are pissed off for wasting your time here. So here's a potato.