Syamil H.

Syamil Hafiy

23 December 2011

Alhamdulillah, I got straight A's

5 comments


the picture tells it all. Alhamdulillah :)

19 December 2011

Shufflebot Head Ready for Rocking

2 comments

Seriously, my friend and I did this. Good job :)

09 December 2011

Kenangan: SRA Al-Ainani | 2008

No comments
oh man, look at those innocent faces. i really really really miss those days. when pokemon and yu-gi-oh are still a big hits. when we use pencil to write and draw things. when we can play without anything to be ashamed of. now, we all lead our own ways. i hope i'll meet them one day.






16 May 2011

Selamat Hari Guru, Cikgu

No comments

Pada 16 Mei ini, saya nak ucapkan SELAMAT HARI GURU buat semua guru-guru ataupun bekas guru di seluruh Malaysia mahupun seluruh dunia. Saya nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada semua guru yang telah mengajar dan mendidik saya. Memang tak terbalas jasa cikgu. Apa yang boleh saya lakukan hanyalah belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya di dunia dan akhirat kelak. Tanpa cikgu, siapalah saya.

Selamat Hari Guru khususnya untuk;
  1. Guru-guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 18, Shah Alam,
  2. Guru-guru di Sekolah Kebangsaan Bukit Tinggi, Klang,
  3. Ustaz/Ustazah di Sekolah Rendah Agama Al-Ainani dan Sekolah Rendah Agama Klang Jaya, 
  4. Ustaz/Ustazah yang pernah mengajar saya mengaji,
  5. Guru-guru tuisyen yang pernah mengajar saya,
  6. dan umumnya untuk semua guru dan bekas guru di Malaysia dan seluruh dunia.



Cikgu yang mengajar menulis dari A sampai Z, Alif sampai Ya dan 1 sampai 10. Cikgu yang mengajar membaca buku Peter and Jane, dan macam-macam lagi. Cikgu, saya ingin minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki sekiranya perbuatan atau pertuturan saya menyinggung perasaan cikgu. Saya sedar yang saya ni hanyalah insan biasa yang sentiasa melakukan kesilapan.

Dari sekolah rendah hinggalah sekolah menengah dan seterusnya ke Universiti. Tanpa cikgu, kita tidak akan sampai ke mana-mana pun.

JIKA HARI INI,
Seorang Perdana Menteri berkuasa,
Seorang Raja menaiki takhta,
Seorang Presiden sebuah negara,
Seorang Ulama' yang mulia
Seorang Peguam yang menang bicara,
Seorang Penulis terkemuka ,
Siapa saja menjadi dewasa ,
Sejarahnya dimulai oleh,
Seorang GURU biasa,
Dengan lembut sabarnya ,
Mengajar tulis-baca.

Sejarah Sambutan Hari Guru
Hari Guru Antarabangsa di Amerika Latin jatuh pada 11 September , sempena memperingati kematian Domingo Faustino Sarmiento, seorang pendidik dan ahli politik Argentina. Hal ini telah diluluskan pada 1943 ketika Interamerican Conference on Education, di Panama. Bagaimanapun, hari guru peringkat kebangsaan disambut pada hari yang berbeza berdasarkan sejarah tersendiri. Di Brazil, hari guru disambut pada 15 Oktober. Di Mexico, pada 27 September 1917, Kongres Persekutuan mengisytiharkan 15 Mei sebagai hari guru. Sambutan Hari Guru yang pertama diadakan pada tahun 1918.

SELAMAT HARI GURU, CIKGU 

14 May 2011

Study Last Minute: Masuk Otak Ke?

6 comments
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..


korang semua sihat wal'afiat tak hari ni? bagi sesiapa yang terlupa, hari ni hari sabtu ye. selangor hari ni hari tanpa beg plastik. kalau korang nak shopping tu bawak la beg masing-masing ye. dapat jimat duit dan memelihara alam sekitar! yay!




okey, hri ni aku nak bincang satu subjek dan predikat  tajuk; kalau kita study last minute, boleh ingat ke apa yang kita belajar. iyelah, aku kan PMR tahun ni. nak tau gak cara-cara paling berkesan dalam proses pembelajaran.

14 March 2011

I Miss My Old Life

4 comments
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Wamaghfiratu Waridhwanu,

Apa khabar penduduk kampung sekalian! Sihat tak? Kalau demam tu makan ubat, banyak-banyakkan berehat. Kuang3x <<-- Nasihat Dr. Syamil Hafiy

Taktaulah nak cakap tulis apa lagi. Minda aku tengah kosong gila sekarang ni. Nak pikir kerja sekolah, nanti2 boleh buat. Nak pikir kerja, aku ni budak2 lagi. Nak pikir kawan2, setiap masa ada dalam ingatan. Haha. Takde apa kot nak citer. Cuma, aku memang rindu gila zaman sebelum Form 3 ni. Hadoii, pening kepala aku nak memikirkannya.

Rasanya kehidupan Form 3 ni kehidupan paling bosan. Study, stress, study, stress. Dah tak banyak kebebasan macam tahun-tahun lepas.

Dah tak boleh main DotA. Map DotA pun aku dah taktau sampai berapa sekarang. Dengar citer banyak hero baru. Nak main gak duhhhh ! Aku rasa macam katak di bawah tempurung!! ARGHH !


Sekarang pun dah tak boleh hangout selalu. Asrama pun balik 2 minggu sekali. Kehidupan kat asrama pun semakin hari semakin membosankan. Setiap hari buat benda yang samaaaaa je. Kat rumah pun dua kali lima jer. Dah macam semut dah aku ni.

And, and, and ... Aku dah tak update lagi pasal Naruto Shippudden ! Dulu best jer dapat download Naruto Shippudden setiap minggu sebab setiap minggu ada episod baru. Sekarang ni jangan harap ar. Balik rumah pun tidak, lagilah nak download. 


Dulu syok jer, balikbalik sekolah terus tengok anime, citer Slam Dunk, Yu Yu Hakusho, Sergeant Keroro, Dragonball dan lain-lain kat channel Animax. Sekarang ni Animax citer merepek-repek. Tak taulah apa nak jadi. 


Oh mannn! I hope I got my old life back.

01 January 2011

Annyeonghi Gaseyo 2010, Annyeong Haseyo 2011

1 comment
Google Translate: Goodbye 2010, Hello 2011

SELAMAT TAHUN BARU 2011 !

Dengan jam menunjukkan pukul 12:00 pagi waktu tempatan, maka berakhirlah tahun 2010. Ada yang sedih, ada yang gembira, ada yang marah. Ekeke.. ada ke yang marah? HAHA. Saya nak mengucapkan selamat tahun baru kepada ibubapa, saudara mara, guru-guru, kawan-kawan, member, kenalan, dan juga semua yang mengenali diri saya sama ada di dunia realiti ataupun dunia maya. I love you all meh!

Saya di sini nak minta maaf la kepada semua orang yang mengenali diri ini kalau-kalau ada buat salah silap ke, terlajak kata ke, terguriskan hati ke, terkasar bahasa... Tolonglah maafkan saya. Setiap manusia melakukan kesilapan, kan kan kan. So, apa salahnya memaafkan insan lain. Kan bagus macam tu..

So, apa perasaan korang sekarang ni? Kita berada di tahun yang baru sekarang. I'm not believing it! WOW! Cepatnya masa berlalu kan? Dup dap dup dap jantung berdegup dari awal 2010, dah sampai tahun 2011 dah. Perggh, dengan tibanya tahun 2011, saya dengan tidak rasminya menjadi seorang form 3! Rasmi masa bulan Jun ye.. HEHE..

Azam korang camna lak yek? Dah tercapai belum? HEHE.. jangan sedih2 kalau belum tercapai tu. Boleh sambung tahun 2011 nanti. Asalkan berusaha bersungguh-sungguh. Saya punya azam dah tercapai, iaitu mempunyai kamera sendiri. Azam saya tahun depan takde kena mengena dengan benda tapi usaha. Saya berazam nak kurangkan masa menghadap laptop dan luangkan masa terluang di depan buku as I'm takin PMR this year.

my lovely cam: canon powershot a495

Banyak kenangan manis yang saya dapat masa tahun 2010. Namun di sebalik episod kegembiraan, terselit babak-babak yang menyedihkan pada tahun 2010. Ada juga perkara buruk berlaku. Hmm, malas nak flashback balik. Nanti sampai esok tak habis mengarang entri ni. Pesanan pengarang: Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. (apa kena-mengena? HAHA!)

Anyways, marilah kita tutup buku lama, buka buku baru. Sebab buku form 2 lain dengan buku form 3. Wakakaka. Marilah kita ubah perangai lama kita kepada perangai baru yang lebih baik. Marilah berusaha lebih gigih untuk berjaya pada tahun 2011! (Berucap macam PM jap tadi) Awwww. HAHA^^ 

Okeylah, sampai sini saja ucapan tahun baru saya. Akhir kata dari pengarang:         Selamat Tahun Baru 2011! Assalamualaikum..