Syamil Hafiy

18 January 2014

Driving Lesson; Day 1

5 comments
14/1/2014

*ring ring muthafker*

"Hello."

"Ni sekolah memandu intan, lesen L awak dah siap, boleh amik petang ni jugak."

FINALLY, ONE MONTH WAITING

18/1/2014

My instructor is Azuan. I called him Abang Azuan cause he's older than me but not old enough to be called Pak Cik Azuan. Rasanya macam 30-an kot. Orangnya suka bercakap dan memberi informasi. Otw nak gi Pusat Latihan Memandu tu bercakap je. Most of the time dia ulang je apa yang dia dah cakap and i be like,


"Bang, lesen L sekarang memang siap sebulan eh?" aku bertanya.

Lalu dia menerangkannya.

Sejak JPJ tukar sistem lesen L tu (dua tiga bulan lepas) semua jadi kucar-kacir. Data berterabur semua berterabur so semua ni salah mereka, bukan salah sekolah memandu. Jadi yang tak tahu tu, sekarang dah tahu kan.

dammit jpj
Lokasi; Pusat Memandu Kenderaan Klang.

Mula2 biasakan main gear dulu. Gear 1 kat mana 2 kat mana and so on. Then main clutch dengan gear 1 dulu. Seriously first time doe tadi bawa kereta manual. So you know what happen next kan. Tersangkut lah, mati lah eh tension doh! Bila kereta mati je mulalah kena pressure. Aku buat muka straight je.


10 minit lepas tu dah mula biasa dah. Jangan tekan brek kalau tak tekan clutch, kaki kena stay kat mana. Boleh bangga lah masa tu. Lepas tu bawa kereta ke luar pula. Serious nervous boh. Okay, bawa keluar.


Gear, gear! Masa tu gopoh lagi, semua nak buat laju2. Tekan clutch laju2, tukar gear laju2. Macam Fast and Furious gitu. Namun 50km/j je. Direct kena marah je ngan abang tu. "Jangan kelam kabut, kalau kau panik lagi susah." The instruction seems easy right? Deymn it's harder than it looks.

Dalam pukul 9.40 tu rehat sampai pukul 10.00.

Then sambung; Bukit, Parking, 3 Penjuru

Bukit, check.
Parking, check.
3 Penjuru, check.

Yang ni tak payah cerita panjang2. I kicked that three tests' ass. Siap buat 3 set lagi tiga2 test ni. Tanpa Abang Azuan di sebelah! Alhamdulillah berjalan dengan lancar.


Pukul 11.40 bertolak ke rumah. kbye

5 comments :

ifharz fizo said... Reply To This Comment

wow okok nervous mesti ada an ? hehe salam ziarah http://ifharzcho.blogspot.com/2014/01/17012014.html jemput komen ye :)

Iylia Balqis said... Reply To This Comment

bila heh nak buat driving auto ..zaman sekarang mana pakai manual . dok tunggu mohon akhir tahun after spm , driving guna auto :"))))

siGadis Purple said... Reply To This Comment

Hahaha..lawak rasanya

Niesa said... Reply To This Comment

Lesen L dh klua ke?niesa pun tgh menunggu Lesen L klua..dorg ckp mmg 1Malaysia system JPJ bertukar..lama gila nak tunggu lesen L klua..gudluck ya! :D

Akeyla Azmi said... Reply To This Comment

walaweh syamil gila kentang ah ahahahah freaking genius yoooo piwittttt :D
qila tengah tunggu L jugak ni hiks