Syamil Hafiy

11 November 2015

Focus in class, kids

5 comments
Result for the 3rd semester has just came out today. And guess what, I get what I deserved.

Well tak lah teruk sangat tapi lebih teruk daripada result sem-sem lepas. Dengan satu subjek (dammit Solid Mechanics) dapat gred C, maka GPA yang aku dapat ialah 3.12 . Dean list jangan harap la kan. Habis CGPA aku jatuh teghuk woi! Apakah usaha sem 1 dan 2 tergadai begitu sahaja?

Awal-awal tadi aku cakap aku deserve result ni kan. Haaa nak explain la ni. I've been missing (ponteng) classes and sleeping in class all semester long and that kind of the main reason I flopped the sem. Yes I barely kept my focus during those classes (High Engineering Maths and Solid Mechanics mostly).


Selain tu, aku jugak mudah kalah terhadap godaan internet. Twitter, 9gag, Instagram dan Clash of Clans memang lah lahanat sebab berjaya menarik perhatian aku daripada dengar lecture. Plus the high-speed internet in the lecture hall kan. Hmm apa pun tak jadi. Mulai sem depan aku dah berazam nak off phone sepanjang class berjalan. Ini perkara benar, so support me okay haha.

Sebenarnya kan, untuk aku, fokus dalam kelas ni merupakan perkara yang terpenting dlm pembelajaran. Sejak dulu lagi, teknik belajar aku ialah focus in class and then do whatever the hell you want outside the class. Tanyalah kawan-kawan aku, diorang mana pernah tengok aku study time masa-masa terluang. Kalau sehari sebelum exam je aku study. And my results are okay that way.

What I'm trying to point out in this post is, please focus and pay your full attention to the lecturer during class. Phone letak lah dalam beg ke off ke. Jangan layan semua notification yang masuk tu, tu semua godaan durjana. And kalau boleh elakkan tidur. Buy some snacks to eat (kacang, chewing gum or anything) untuk keep your mind fresh.


Don't ever ever EVER ponteng kelas. Sedarlah mahasiswa mahasiswi sekalian, kalau lecturer tu ajar sekali dia takkan ulang dah. And kalau korang tak dapat tangkap asas bagi sesuatu topik tu, memang hang parah tau tak. Bila orang dah move on ke topik sebelah kau terhegeh-hegeh baru nak pahamkan topik sebelumnya (this was me btw). So kita memang nak elak benda ni.

Biarlah yang lepas tu menjadi pengajaran dalam hidup kita. Timbalah ilmu dari kesilapan kita. You know what they say, kesilapan itu adalah guru terbaik. Aku rasa sampai sini je post kita pada kali ini. C ya.

5 comments :

Aqilah Azmi said... Reply To This Comment

OK OK U CAN DO IT!
GI OFF PHONE STUDY BYK BYK OK!!

Aqilah Azmi said... Reply To This Comment

n thanks for the tips?
betul T_T takleh langsung ponteng ugh.
and my pointer also dropped.
:(

Eyqa Zq said... Reply To This Comment

Good Luck. Haha.

Ayu Farahana said... Reply To This Comment

sangat sangat betul. so teruskan usaha, Ayu support dari belakang ni hehe goodluck for the next sem :)

Miss M.S said... Reply To This Comment

wuuu~godaan handphone dasyat sekali.dalam lecture selalu bukak 9gag.untuk elak ngantuk katanya~